Eind vorig jaar heb je misschien al kennis gemaakt met het werk van Esther Meijer in de tentoonstelling Air in Zuidoost#2017.
Op uitnodiging van het Amsterdam Museum en CBK Zuidoost maakt ontwerper Esther Meijer een installatie over streetwear en identiteit. Meijer gebruikt haar werk als communicatie- en cultureel verbindmiddel en jeugd- en straatcultuur zijn een grote inspiratiebron. In de installatie speelt ze met de beeldtaal van de belangrijkste muziekstroming binnen de hedendaagse jeugdcultuur: hiphop.
Opening in het Amsterdam Museum op 28 juni.
Streetwear & identiteit Amsterdam Museum x CBK Zuidoost x Esther Meijer/Nieuw Jurk x Bonne Suits 28 juni t/m 19 augustus in het Amsterdam Museum
Op uitnodiging van CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum maakte ontwerper Esther Meijer/Nieuw Jurk een installatie over streetwear en identiteit. Jeugd- en straatcultuur zijn voor Meijer grote inspiratiebronnen in haar werk. In de installatie speelt zij met de beeldtaal van de belangrijkste muziekstroming binnen de hedendaagse jeugdcultuur: hiphop. Samenwerking, communicatie en verbinding staan centraal in haar werk.
Ook voor de Amsterdamse ontwerper en stylist Bonne Reijn is samenwerking binnen de hedendaagse jeugdcultuur belangrijk. Voor zijn Bonne Suits vond hij inspiratie bij de werkkleding van Amsterdamse huisschilders. Regelmatig nodigt hij kunstenaars uit om zijn Bonne Suits te gebruiken als een leeg canvas voor hun eigen interpretatie. Het Amsterdam Museum kocht twee Portrait Suits, uit Samenwerking #16 met de Amsterdamse kunstenaar Jan Hoek en de Ghanese schilders Stan Aziz en Hamza Mohammed. De kunstenaars hebben samen eerder geëxposeerd bij CBK Zuidoost tijdens Air in Zuidoost#2016 en Museumnacht. Een aantal van deze suits zijn tot stand gekomen tijdens de residency van de kunstenaars bij CBK Zuidoost.
Esther Meijer/Nieuw Jurk Nieuw Jurk is het jonge en grensverleggende modelabel van ontwerpster Esther Meijer (Hoorn, 1981), dat mode met kunst combineert en maatschappijkritisch is. De uitgesproken ontwerpen zijn opvallend, maar draagbaar en vaak unisex. De hoofdpersonen van Nieuw Jurk documentaire ‘Yung Yurk’, rappers Jiri11 (ANBU Gang), Lost (SoulTrash) en Bokoesam krijgen opnieuw een plek in Meijers installatie, met Ray Fuego (SMIB) als symbolisch opperhoofd van de Amsterdamse hiphopscene. De installatie van textiel is opgebouwd uit speciaal ontworpen collectie items en driedimensionale portretten van de rapartiesten gemaakt van hun eigen merchandise T-shirts, en staat symbool voor de verafgoding van de jonge idolen die een totem zijn voor de generatie die ze vertegenwoordigen.
Bonne Suits The Poor Man’s Suit noemt Bonne het pak dat hij in 2014 ontwierp. De Bonne Suit is unisex en geschikt voor alle gelegenheden, te dragen met alle leeftijden en verkrijgbaar in de maten XXXS tot XXL. Elke drie maanden werkt Bonne samen met een kunstenaar die het pak gebruikt als een leeg canvas voor zijn of haar eigen interpretatie. In de expositie wordt de eerste editie Bonne Suits in zwart en wit en de samenwerkingen met: Theo Wesselo, Piet Langeveld, Patta, Esmay Wagemans, Jour/ne, Jan Hoek & Stan Aziz and Hamza Mohammed, Elisa van Joole, Skate Café, Marilyn Sonneveld, Sebastian Masuda, Yamma Sangyo & HARAPPA, Takumi Kogei, Takarajima Senkou, Order, De Rrusie, Flaka Jahaj en Ryan Hawaii getoond.
Sinds 2013 slaan CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum elke zomer de handen ineen voor een gezamenlijke opdracht aan een Amsterdamse kunstenaar die leidt tot nieuw werk dat aansluit bij de actualiteit van Amsterdam. Deze samenwerking heeft geleid tot presentaties van onder andere Hamid el Kanbouhi, Patricia Kaersenhout, het multidisciplinair kunstproject #agFag en Brian Elstak.
“Waar gaan we naartoe, vanaf hier?” – Akwasi en de poëzie van Audre Lorde is een bijeenkomst bij CBK Zuidoost in samenwerking met de Auteursbond op 16 november aanstaande. De middag, met Akwasi als hoofdgast, staat in de context van onze NEXT-tentoonstelling In the Mother Tongue of a Warrior Poet. Je kunt je hier (gratis) aanmelden. “Waar gaan we naartoe vanafRead more
Ben je student en/of afkomstig van de SSS- en ABC-eilanden? En wil je meewerken (tegen een vergoeding) aan een kunstproject over Rèspèt? Meld je dan snel aan! Onder leiding van kunstenaar Nico Ayala Rivera (Curaçao/Nederland) doe je mee aan het maken van een beeldend object in een workshop. Dat gebeurt in het kader van deRead more