Knowledge as Seed, Seed as Memory

Geplaatst op , in Tentoonstellingen

Performance door Weaving Realities Collective en Suumil Collective met gastspreker Rolando Vázquez op zaterdag 23 april van 14:00-16:00 in CBK Zuidoost.

Wat kunnen we leren van onze voorouders en die van andere culturen? Die vraag wordt gesteld en misschien wel beantwoord in deze speciale groepsperformance, door het Amsterdamse Weaving Realities Collective en het Mexicaanse SUUMIL MOOKT’AAN Collective.

Het gezamenlijke optreden is geïnspireerd op een oud Hetzmeeks ritueel, gehouden door de Maya-gemeenschappen, over de levenscyclus, dood en hergeboorte. De kunstenaars willen hun publiek uitnodigen binnen te treden in een onbekende samenleving om te leren van de kennis van voorouders en los te komen van het moderne bestaan, waarin het leven als een product wordt geconsumeerd. Met die kennis uit lang vervlogen tijden kunnen we op een andere manier naar ons leven te kijken en ons ervan bewust maken dat we allemaal ‘Aardlingen’ zijn.

Kunstenaar Aldo Ramos nodigde de groepen uit voor deze performance, als onderdeel van de tentoonstelling A World of Many Worlds.

Na het optredens is er een gesprek met de kunstenaars en met docent en dekoloniaal denker Rolando Vázquez.

Weaving Realities Collective

Weaving Realities is een kunstenaarscollectief dat publieke optredens en workshops organiseert, rond het concept ‘sentipensar’ – denken door voelen – en het concept van ‘praktische dekolonisatie’ dat erop gericht is onszelf te leren leven in harmonie met elkaar en de natuur.

In hun kunstprojecten verbinden ze verschillende alternatieve manieren om een relatie te hebben met de wereld, anders dan door exploitatie, appropriatie of consumptie. De relatie met Moeder Aarde zie je terug in onze relatie met het land en met het eten. De keuken is een plek om onszelf vragen te stellen over onze verstandhouding met de voedselproductieketen, van de landbouwgrond en de producenten tot aan onze tafel. Koken wordt op deze manier een vorm van verzet – we blazen de kennis van onze voorouders nieuw leven in.

Het collectief bestaat uit Yuchen Li en Aldo Esparza Ramos, die verblijven in Amsterdam.

SUUMIL MÓOKT’AAN Collective

Dit collectief uit Sinanché in Yucatan, in het zuiden van Mexico, is deel van de generatie die terugkeert naar de grond, om de manier waarop hun voorouders leefden terug te vinden. Ze vinden collectieve oplossingen voor de uitdagingen waar het Maya-volk voor staat zoals de verwoesting van de bodem door monocultuur, landbouwgif en klimaatveranderingen, waardoor het onmogelijk is nog te leven van het land en de zee. Hierdoor zijn hele generaties verhuisd naar de steden, om in het onderhoud van hun families te voorzien. Het collectief gaat terug naar de Maya-manier om huizen te bouwen, milpa te verbouwen en te zorgen voor zaden en inheemse bijen, zodat de oorspronkelijke manier van wonen in het Maya-gebied wordt hersteld.

Er is een plek gemaakt waar collectief geleerd kan worden over de dagelijkse praktijk door het uitwisselen van kennis met grootouders, ouders en andere leden van de samenleving. Het collectief geeft praktische workshops over de technieken van het creëren en onderhouden van landbouwgrond. Ze delen video’s, gebruiksaanwijzingen, kaarten en andere zaken die de relatie met het Maya-gebied voeden.

De gast van het collectief is Valiana Aguilar – woonachtig in Sinanche, Mexico, maar in 2022 tijdelijk in Amsterdam.