Inheemsen en Marrons centraal bij SHEBANG
Geplaatst op 13 november 2023, in
Activiteiten
Vrijdag 17 november is bij SHEBANG de tweede in de reeks bijeenkomsten Issue 4: The art and practice of experiencing/Becoming our space onder leiding van gastcurator Glenn Helberg. Het gaat deze avond over de verhalen van de Inheemsen en de Marrons, met Angila Pandaasi, Leander Vermaning, Dwayne Toemere en Josè Tojo – kunstenaars, denkers en woordvoerders van deze diasporische gemeenschappen. Aanmelden voor deze avond kan hier.
Onlangs is Issue 4 van SHEBANG van start gegaan; The art and practice of experiencing/Becoming our space onder leiding van gastcurator Glenn Helberg. Helberg nodigt diverse kunstenaars, denkers en woordvoerders van diasporische gemeenschappen uit om bij en tot elkaar te komen.
Bij de openingsbijeenkomst van The art and practice of experiencing/Becoming our space is het verhaal van de achtergebleven Afrikaan en de tot slaaf gemaakte Afrikaan tegenover elkaar gezet. Met het naar boven halen van het door de kolonisator ingezette mechanisme van ‘verdeel en heers’, werd duidelijk dat dit een systeem is en dat de nazaten elkaar niet verkocht hebben.
Verhalen van Inheemsen en Marrons
In de bijeenkomst op 17 november worden de verhalen van de Inheemsen en de Marrons centraal gesteld. De verhalen over hoe tot slaafgemaakte Afrikanen aankomen in Zuid-Amerika. De ontmoeting met de oorspronkelijke bevolking die leefden in verbinding met elkaar en met het land. Een situatie waar land geen eigendom was, maar onderdeel van een spiritueel besef. Met de komst van de kolonisator werden mens en land tot eigendom gemaakt.
Tijdens deze avond wordt met Angila Pandaasi, Leander Vermaning, Dwayne Toemere en Josè Tojo onderzocht hoe deze groepen elkaar ontmoetten en welke rol ‘verdeel en heers’ speelt in hun verhalen speelt.
The art and practice of experiencing/Becoming our space
The art and practice of experiencing/Becoming our space is een creatief proces van maaksessies en tentoonstellingen. Makers en kunstenaars onderzoeken hoe verdeeldheid tussen diasporische gemeenschappen en onderdrukking van identiteit(en) doorbroken kunnen worden. Met als uitgangspunt de gedachte dat we zowel individueel als gemeenschappelijk met elkaar verbonden zijn door spiritualiteit, herkenbaar zijn voor elkaar door gedeelde (taal)codes, zichtbaar zijn voor elkaar in voorkomen, en tegelijkertijd gekenmerkt worden door een geschiedenis van onzichtbaarheid.
Denkers, makers en kunstenaars uit de verschillende diasporische gemeenschappen worden uitgenodigd om gezamenlijk de verbinding tussen lichaam en geest te maken — door ruimte te creëren en te claimen. Beeldend kunstenaars Alydia Wever, Raul Balai en Fré Calmes vormen de artistieke rode draad van deze bijeenkomsten — die hierna als inspiratie dienen voor een gezamenlijk kunstwerk in een volgend project, waarbij de viering van eenheid en de gebundelde kracht van diasporische groepen centraal staan. Een vervolgproces waarbij het maakproces individuele aspecten overstijgt, en een collectief helingsritueel wordt.
Verdeel en heers
Het Westerse, koloniale denken en handelen is gericht op ontmenselijking, en verdeel-en-heersmechanismen. Een strategie die door kolonisten werd toegepast om controle te behouden over bevolkingen—door deze opzettelijk te verdelen en tegen elkaar op te zetten. Deze tactiek is structureel toegepast tijdens periodes van kolonisatie en slavernij, en het is onthutsend hoe effectief het was in het onderdrukken van gemeenschappen en het handhaven van de macht door een kleinere groep mensen.
Hoewel de slavernij is afgeschaft, is ons denken, ons lichaam, en daarmee ons dagelijks doen nog doortrokken van koloniale waarheden en mechanismen. Deze onderdrukkende denk-constructies ontnemen gemeenschappen van kleur de levensruimte om zichzelf te zijn. Met het doorbreken van deze waarheden in lichaam en geest kunnen wij de ruimte ervaren om verdeel en heers-mechanismen te overkomen.
We hebben weliswaar vrijheid, maar ervaren geen ruimte.
In samenwerking met: Kimberley Smit
De bijeenkomst is bij SHEBANG Amsterdam — in stedenbouwkundig ontwikkelgebied Amstel III in een leegstaand bedrijfspand vlakbij metrostation Bullewijk.
Donderdag 17 november 2023.
Deuren open om 19.30 uur, start 20.00 uur.
Locatie: Hettenheuvelweg 8