Dubbel programma Museumnacht bij CBK Zuidoost

Geplaatst op , in

Net als vorig jaar opent CBK Zuidoost de deuren tijdens Museumnacht op zaterdag 2 november. En niet alleen de deuren aan het Anton de Komplein, maar ook die van de locatie SHEBANG op de Hettenheuvelweg. De achtergrond en programma-inspiratie worden gevormd door de twee tentoonstellingen die momenteel bij CBK Zuidoost zijn te zien: In the Mother Tongue of a Warrior Poet en Between a Dance and Sitting in a Chair.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van het programma op de twee locaties.
Voor kaarten kun je terecht op de site van Museumnacht.

LOCATIE ANTON DE KOMPLEIN
Titel: In The Mother Tongue of a Warrior Poet – Guided Tour
Locatie: Anton de Komplein 120
Tijd: 19:40 – 20:15
Taal: Engels / Nederlands

Curator Zela Odessa Palmer nodigt je van harte uit voor een guided tour door haar groepstentoonstelling In The Mother Tongue of a Warrior Poet. Het idee voor de tentoonstelling is deels geïnspireerd door Audre Lorde’s essay Poetry is Not a Luxury. Daarin betoogt zij hoe poëzie voor gemarginaliseerde groepen een essentieel middel is voor weerstand en overleving.

Niet iedereen wordt of voelt zich gerepresenteerd door taal. De woorden die we gebruiken stellen sommigen in een slecht daglicht; anderen worden volkomen genegeerd. In deze tentoonstelling verbeelden kunstenaars hoe zij hun eigen identiteit vinden in woorden. Dat doen ze door middel van multidisciplinaire installaties, video’s, tekeningen, sculpturen en textielwerken. Hiermee nodigen de kunstenaars bezoekers uit na te denken over hun eigen taalgebruik.

Deelnemende kunstenaars zijn Carlos Amorales, Silvia Gatti, Ramaz Goiati, Bodil Ouiédraogo, Natalia Papaeva en Janneke Stofmeel.

Titel: She Gave it To Me I Got it from Her
Locatie: Anton de Komplein 120
Tijd: 20:30 – 21:30
Taal: Engels

She Gave it To Me I Got it from Her is een boek en een performance. Door middel van de stem en een complexe compositie van gebaren leidt Clara Amaral de toeschouwer door de verschillende hoofdstukken van het boek. De publicatie is ontwikkeld en geschreven door de kunstenaar en richt zich op het doorgeven van lees- en schrijfvaardigheden van moeder op dochter, van generatie op generatie. Het verhaal vertelt de familiegeschiedenis van Amaral en onthult een historische overgang van analfabetisme naar lees- en schrijfvaardigheid. Ze geeft inzicht in de machtsverhoudingen die ontstaan door de aan- en afwezigheid van lees- en schrijfvaardigheid en hoe dit meespeelt in de vorming van identiteit, zowel persoonlijk als collectief.

Titel: Today Everybody Is a Rock Star

Locatie: CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120
Tijd: 21:40 – 22:30
Taal: Engels / Russisch

Karaoke event door Natalia Papaeve en Jonathan Mehzram. De alter ego van Natalia, Svetlana, treedt op: ze spreekt in het Russisch, wat direct via Google Translate wordt vertaald in het Engels. Samen met Jonathan zingt Svetlana een paar nummers waarna het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan de karaoke. Ondertussen interviewt het duo het publiek en elkaar op chaotische en poëtische wijze. Iedereen is deze avond een rockster.

LOCATIE SHEBANG

Titel: Bou di Palu
Locatie: CBK Zuidoost – locatie: SHEBANG
Tijd: 19-24 uur

Programma

– 19:00 – walk in with drinks and snacks / view exhibition 
– ⁠19.30 – first performance van Eva Croes ( 10 min)
– ⁠20:30 – Performance Eva Croes (10 min)
– 20:50  Spelletjes(prizes)
– ⁠21:30 – Performance Juny Martina ( 15min)
– ⁠21:44: Spelletjes
– ⁠22:30– 24.00 – dj Veinte Uñas

Curator Caithlin Chong heeft een programma samengesteld met jonge makers van de eilanden. Er is een performance door Eva Croes, daarna een intiem concert van Juny Martina en de avond wordt afgesloten met een clubavond door dj Veinte Unas.