Nieuw Jurk is het doorlopende project van Esther Meijer, beeldend kunstenaar die in zowel 2020 als 2021 voor een werkperiode in onze BijlmAIR-studio verbleef. Ze gebruikt haar werk als intercultureel verbindmiddel en als tool om op speelse wijze sociaal-maatschappelijke en -culturele onderwerpen te belichten, geïnspireerd door groepscultuur, sociale media en globalisering, idolisering en fancultuur. Haar werk bestaat uit een hybride mix van kenmerken uit verschillende subculturen die ze samenvoegt tot een nieuwe subcultuur. Het is dynamisch en collage-achtig waarbij ze wrikt aan conventionele schoonheidsidealen en stigma’s en de underdog tot rolmodel verheft.
Esther: “In 2020 en 2021 heb ik meerdere malen gebroed op oeuvre ontwikkeling in de BijlmAIR-residentie van CBK Zuidoost. De belangrijkste ontwikkeling in mijn werk is de verschuiving naar een nieuwe vorm en het loslaten van een (mode)collectie als verplicht onderdeel. Het BijlmAIR-atelier heeft me letterlijk en figuurlijk de ruimte gegeven voor het ontwikkelen van nieuw werk, experiment en onderzoek. Dit laatste heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuwe manier van maken waarbij ik de performativiteit en installativiteit van mijn werk ruim baan geef. Het BijlmAIR atelier heeft me letterlijk en figuurlijk de ruimte gegeven voor het ontwikkelen van nieuw werk, experiment en onderzoek. Mijn nieuwe manier van werken stelt andere eisen aan een werkplek, omdat het omvangrijker is.
Het eerste werk wat ik heb gemaakt in de residentie omvat zelfportret fotografie en textielinstallatie; een decor en attributen gemaakt van afgedankte kleding en textiel (1e afbeelding). In mijn werk maak ik vaak gebruik van de beeldtaal van populaire (jeugd)cultuur waarbij ik de lichtvoetige absurditeit, en hoe deze zich verhoudt tot onze consumptiemaatschappij, uitvergroot. De setting is een parodie op het voor de lol ingegraven worden op het strand. De achtergrond (backdrop), accessoires en attributen – zoals een zonnebril, cocktailglas en vis op het droge – zijn gemaakt van textiel. De driedimensionale installatie die ontstaat, waarbij ik zelf onderdeel ben van het decor, heb ik gefotografeerd.
Momenteel ben ik een tweede werk aan het uitvoeren wat gaat over mijn leven in Amsterdam Zuidoost, met werktitel Love, sex and (intergenerational) trauma (2e afbeelding). Het is een combinatie van een decor, kostuum en installatie waar ik zelf onderdeel van ben. Ik voer alles uit in afgedankte textiel van donateurs maar bijvoorbeeld ook van mijn kinderen, waardoor verschillende levens maar ook mijn privéleven samenkomen in het kunstwerk. Een opstelling van onderdelen, waarbij ik gebruik maak van de ruimte waarin ik werk – in dit geval het BijlmAIR atelier – vormen een installatie die ik zal vastleggen met zelfportret fotografie.”
“Waar gaan we naartoe, vanaf hier?” – Akwasi en de poëzie van Audre Lorde is een bijeenkomst bij CBK Zuidoost in samenwerking met de Auteursbond op 16 november aanstaande. De middag, met Akwasi als hoofdgast, staat in de context van onze NEXT-tentoonstelling In the Mother Tongue of a Warrior Poet. Je kunt je hier (gratis) aanmelden. “Waar gaan we naartoe vanafRead more
Ben je student en/of afkomstig van de SSS- en ABC-eilanden? En wil je meewerken (tegen een vergoeding) aan een kunstproject over Rèspèt? Meld je dan snel aan! Onder leiding van kunstenaar Nico Ayala Rivera (Curaçao/Nederland) doe je mee aan het maken van een beeldend object in een workshop. Dat gebeurt in het kader van deRead more