Op 6 juli zijn in het Brasapark twee prachtige nieuwe kunstwerken onthuld. Het is onderdeel van een groter project voor kunst in het park, dat ervoor moet zorgen dat bewoners zich betrokken voelen en uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. De twee werken zijn van Jamahl Richters, die een werk maakte dat gebruikt kan worden en van Iris Kensmil, die een portret van Hilly Axwijk op haar manier vorm gaf.
Kunst- en cultuurwethouder Touria Meliani onthulde de werken in het bijzijn van de kunstenaars en een grote groep belangstellenden. Humberto Tan, zoon van Hilly Axwijk las een ontroerende brief aan zijn moeder voor.
Het Brasapark – gelegen op de Gaasperdammertunnel – krijgt de komende jaren steeds meer identiteit. Er komen spectaculaire sport en spelplekken, een bloesemtuin, bijzonder meubilair, een beeldtaal speciaal voor het park vormgegeven door Studio Wesseling en dus ook kunstwerken.
CBK Zuidoost begeleidt, in opdracht van de Gemeente Amsterdam en in afstemming met het Stadscuratorium Amsterdam, sinds begin 2023 twee kleinschalige kunstopdrachten. Jamahl Richters, bij sommigen bekend van Zagwe Interior Design, maakte een kunstwerk dat aansluit bij het thema ‘sport en beweging’. Iris Kensmil, die in 2019 Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië, sluit met haar werk aan bij het thema ‘identiteit’.
Ode aan Hilly Axwijk Iris Kensmil brengt met haar beeld Iron Lady van de Bijlmer een hommage aan Hilly Axwijk. Hillegonda Axwijk was in de jaren ‘80 en ‘90 een bekende vrouwenrechtenactiviste die zich hard maakte voor de rechten van Surinaams-Nederlandse vrouwen in de Bijlmer.
De drie meter hoge vorm van het sculptuur is geïnspireerd op de tropische bloem Helioconia, een bekende bloem in Suriname. In de slavernijtijd hielp de bloem marrons bij het ontsnappen: door het regenwater in de bloemkelken konden zij overleven in het oerwoud. In het verlengde daarvan heeft de bloem ook een functie in Winti-rituelen.
Kensmil maakte in een van de bladen door perforatie en schildering een portret van de jonge Hilly Axwijk, ontleend aan het familiearchief.
Iris Kensmil Iris Kensmil werd geboren in Amsterdam en groeide van 1971 tot 1980 op in Paramaribo. Zij woont en werkt in Amsterdam. In 2019 vertegenwoordigde zij Nederland op de Biënnale van Venetië en haar werk is getoond in vele musea in diverse landen.
In haar werk richt Kensmil zich op de empowerment van Zwarte mensen vanuit een feministisch perspectief. Ze geeft aanwezigheid aan een geschiedenis zoals gemaakt en nog steeds in de maak door Zwarte mensen. In haar schilderijen, tekeningen en installaties verbeeldt zij belangrijke Zwarte schrijvers, muzikanten en activisten, Zwarte stemmen en ervaringen in het streven naar emancipatie en vooruitgang. Voor het Brasapark maakt zij haar eerste sculptuur in de openbare ruimte in Nederland.
Jamahl Richters maakt “Atomos” Jamahl Richters heeft zich voor zijn beeld Atomos laten inspireren door de naam, de functie en de vormen van het park. En ook door zijn eigen associaties met parken en buiten zijn, namelijk: sporten, spelen en sterrenkijken. Voor Jamahl betekent een brasa meer dan een knuffel. Het is een manier van verbinden waarbij er een uitwisseling van energie plaatsvindt.
Hij maakt een abstracte uitbeelding van een grote en een kleine figuur die beide de brasa maken. Overdag nodigt dit beeld uit tot samenkomen en bij nacht om de mensen omhoog laten kijken, naar de kosmos, de sterrenhemel boven ons allemaal. Het beeld wordt beschilderd met symbolen van kunstenaar Fana Richters aka AiRich, tevens Richters zus en voorbeeld. Het is een sculptuur met opvallende vormen en kleuren om ieder die het park bezoekt of passeert een kosmische brasa te geven. Het beeld werkt ook als een zonnewijzer. Op 21 december om 12 uur, als de zon op haar laagst staat, creëren de zonnestralen een schaduw die precies op het rond zitje zeven meter verderop valt.
Together we are all one
Van atoom tot planeet
In kleine cirkelachtige vormen zijn we allen met elkaar verbonden.
Atomos staat hier
om een virtuele knuffel te geven aan de bezoekers van het park.
De atomen creëren een veld van energie die door ons allen stroomt.
Lets create a positive cirkel of energy and share a hug.
– Jamahl
Jamahl Richters Jamahl Richters is geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost en is er nog steeds vaak te vinden bij familie, vrienden of voor werk. Hij groeide op in een groot en creatief gezin en was van kleins af aan geïnspireerd om iets creatiefs te gaan doen.
Na tien jaar als interieurontwerper en -maker, neemt Jamahl een nieuwe stap in zijn carriere richting de beeldende kunst. Uit zijn comfortzone maar ook dichter naar zijn roots, maakt hij voor Brasapark zijn eerste sculptuur voor in de openbare ruimte.
“Mijn openbaring als kunstenaar is een hele uitdaging en eer, ik hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen aan Zuidoost.”
Locatie Iron Lady van de Bijlmer, ode aan Hilly Axwijk van Iris Kensmil staat in het midden van het Brasapark, tussen de Huntumdreef en het Bijlmerpleinpad. Atomos van Jamahl Richter staat tussen het Nellesteinpad en het Kelbergenpad, vlakbij de Tuinen van Brasa.
“Waar gaan we naartoe, vanaf hier?” – Akwasi en de poëzie van Audre Lorde is een bijeenkomst bij CBK Zuidoost in samenwerking met de Auteursbond op 16 november aanstaande. De middag, met Akwasi als hoofdgast, staat in de context van onze NEXT-tentoonstelling In the Mother Tongue of a Warrior Poet. Je kunt je hier (gratis) aanmelden. “Waar gaan we naartoe vanafRead more
Ben je student en/of afkomstig van de SSS- en ABC-eilanden? En wil je meewerken (tegen een vergoeding) aan een kunstproject over Rèspèt? Meld je dan snel aan! Onder leiding van kunstenaar Nico Ayala Rivera (Curaçao/Nederland) doe je mee aan het maken van een beeldend object in een workshop. Dat gebeurt in het kader van deRead more