Srefidensi en de Vlag : het verhaal van de Surinaamse vlag als metafoor, symbool en proteststem

Geplaatst op , in Kunst op straat

Beeldend kunstenaars Sara Blokland en Jaya Pelupessy onderzochten de geschiedenis en de betekenis van de Surinaamse vlag aan de hand van foto’s en verhalen. Dit onderzoek vormt de basis voor een tijdelijk kunstwerk dat op 24 november 2016 op het plein tegenover CBK Zuidoost is onthuld. Het werk bestaat uit een acht meter lange houten drager waarop in het komende half jaar steeds nieuwe posterlagen met foto’s, tekeningen en teksten worden aangebracht.

Ism FOTODOK, lees meer op srefidensifoto.org.

Wilhelmina en de Vlag

Op 24 november 1975 wordt in de Bijlmermeer, in de ijzige kou, maar onder luid gejuich van vele, de Surinaamse vlag gehesen. De vlag in de Bijlmermeer wappert door het tijdverschil uren eerder dan in Paramaribo. Daar wordt op 25 november met dit nieuwe nationale symbool de officiële onafhankelijkheid  ingeluid. De vlag  in Paramaribo werd gehesen op de plek waar 52 jaar lang het meer dan levensgrootte granieten beeld stond van een jonge koningin Wilhelmina. Het standbeeld was enkele dagen daarvoor verwijderd. Dit gebeurde ’s nachts om de vele Surinaamse Oranjegezinden niet tegen het hoofd te stoten. Daarna werd het versleept naar het kampement van de Nederlandse troepenmacht in Paramaribo om een jaar later een nieuwe plek te krijgen bij Fort Zeelandia. Dit beeld van Wilhelmina vormt de start van het project Srefidensi en de Vlag  als metafoor voor het lichaam van koloniale macht wat plaats maakte voor het nieuwe symbool.

(foto: bron ANP: Hijsen van de vlag 24 november 1975)

Performance
Srefidensi en de Vlag is een performance-werk dat donderdag 24 november van start is gegaan  met de eerste beeldlaag en het aanbrengen van een tweede. In de komende maanden  zullen meerdere beeldlagen volgen  waarbij in  het voorjaar van 2017 het werk word afgerond. De lagen zullen dan als een plakkaat  worden verwijderd en als  autonoom kunstwerk worden tentoongesteld en daarbij een fysieke herinnering worden aan deze geschiedenis.

Project
Srefidensi en de Vlag is onderdeel van een het project ‘Srefidensifoto: een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie’. Dit is een initiatief opgezet door Sara Blokland,  Femke Lutgerink en Fotodok  i.s.m het RCMC -Research Center for Material Culture en CBK Zuidoost . Mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds,  het AFK en het Tholenaar van Raalte Fellowship en met speciale dank aan het Surinaamse Museum te Paramaribo.

(afbeelding vlag Jack Pinas: Jack Pinas toont de foto van zijn winnende ontwerp met op de voorgrond zijn dochter)
fotografie: Afra Jonker
jaar 2016
(C) Sara Blokland